Peminat

Monday, November 22, 2010

024

OH KERANA AWARD....
Salam... Alo prennnsss...
Entry sebelom esok yakni tengah malam buta ni aku kene wat HOMEWORK bak kate pakcik POJIE. Ni semua gara-gara name aku dah naik kat blog beliau.. Jutaan trima kasih buat pakcik sebab ntah brape kali die menglamerkan aku. Glamour gitu
Ni bayar utang la ni post balik award ni kan....hehehee


1) Dunia Patik dimata aku:

Soklan Phd kot... gile nak jawab... tapi Dunia Patik dah ramai peminat... sangat teruja ngan hasil karya beliau...sangat hebat sebab slalu post new entry

2) Nama blog aku dan kenapa diletakkan nama ini :
Nama blog aku namanye TINTAKACAPENAKU:  ..meh cuba hayati skit? TINTA maksudnya DAKWAT.. KACA maksudnya SCREEN PC or LAPTOP... PENA maksudnye PEN yang leh menulis la kan dan last skali KU mesti la maksudnya AKU... So jadilah sebuah karya ala-ala grand gitu.. TINTAKACAPENAKU... hambek.....

3) Nama URL dan datang mana idea utk URL blog aku nih:
http://tintakacapenaku.blogspot.com/ same je dengan tajuk blog tu kan...senang cite same je idea atas nun...

4) Apakah KAEDAH yang ditulis dalam blog ni :
simple jer... hentam dan ikot mood... rase nak menulis aku tulis jer... kekadang nak besastera..kekadang nak befoto... kekadang mau kasi info...kekadang mau hentam... kiranyanya HENTAM KARUMO..setle

5) Apakah PERASAAN bile melihat blog orang lain cantek but its not me :
Perasaan ni macam perasaan nak SUNAT hambek . haha... lantak pi la..aku nak santekkan blog ni slow2.. biar lambat asal happy x gitu...

6) BILAKAH blog ni diwujudkan :
TINTAKACAPENAKU ni muncul MAY 2009..tp tak aktif sehingga da mood nak wat balik blog
ni semua sebab ZULKIFLI SAADON  sibuk suh aktif balik n MUN sibuk bace blog kawan-kawan die

7) Siapakah orang yang PERTAMA menjadi followers aku :
Org pertama mungkin jatuh kepada saudara ZULKIFLI SAADON

8) Sila tag 5 org lain untk menerima anugerah dan pas kan syarat syarat ini :





Pada korang yang ditag, sebelum mengambil AWARD sila buat entri dan jawab soalan-soalan seperti patik jawab. Selesai jawab sila LINK kan semula ke sini yea. selamat mencuba.!!


Jumpa lg dilaen entry yee..

Zassssssss.......

Wednesday, November 10, 2010

023

CIPTAAN TUHAN

jauh berjalan luas pandangan
new entry ni just mahu share gambar-gambar menarik
gambar ciptaan Allah
sepanjang sampling dan riadah
sempat menikmati keindahan alam
terima kasih buat kamera canggih sedara pojie
tanpa kamera beliau xdapat la nak snap gambar-gamba menarik
so tengok je la gambar-gambar kat bawah ni ye
zassssssssss........


BUKIT CERAKAH SHAH ALAM


 buah ni tak tau boleh makan @ tak... tapi macam boleh


buah asam keping


bunga dalam air


 putaran ikan


 buah koko


 buah belimbing


 bunga pokok bendi


TAMAN NEGARA PAHANG (KUALA KENIAM)

 buah yang tak tahu apa namanya...


 bunga pokok hutan..juga tak tahu nama


cendawan yang sangat comel

insyaAllah ada rezeki dan luas pandangan mahu tangkap banyak lagi gamba ala-ala alam semulajadi ni...
bersua lagi di lain kali yer kawan-kawan

Friday, November 5, 2010

022

PENAT BERGANDA....


mmm mau cerita sikit je
sebab minggu lepas sungguh banyak aktiviti yang memenatkan
tapi sangat enjoy
yang pasti sedang menunggu gamba dari aktiviti2 fun tu

jumaat-ahad> taman negara
isnin-membetulkan urat saraf
selasa-poster pogress repot juga berlatih joget
rabu- print poster juga berlatih joget
khamis- present poster, makan dinner, joget
jumaat- betulkan urat saraf
sabtu ni(esok) kenduri kawen kawan -gombak
ahad- bukit cerakah, birthday kasim
isnin-masuk lab cepat2...wahaha

Saturday, October 23, 2010

021

LUKISAN MASE bosan



 


time bosan-bosan
kami mula merapu...
ni la lukisan kami
yang kiri hasil nukilan aku
yang kanan nukilan hazimin hamdan (majin nama dipanggil)
sila bagi markah okeyh
upin ipin dilukis sebab min keje kat las copeque
bangga ade anak melayu hebat macam beliau...
orang kampung aku ni

hazimin @ majin

asal usul majin >>> sila tgk tanduk dan badan beliau
juga kuat makan

abis la kalo min tau aku bgtau rahsia dia...

Wednesday, October 20, 2010

021

ARAH YANG 1

apa yang menarik tentang arah pada kita
yakni arah yang 1...
tanpa arah tuju hidup kucar kacir
ahhh korang dah besar belajar tinggi-tinggi mesti biase dengar
umpama orang-orang tua berleter
jemu tapi bermanfaat...

menarik keluaran entry kali ini
aku membincangkan tentang arah kiblat kita
arah dimana dahi,kedua belah tapak tangan, lutut dan kaki sujud kebumi
sujud kepada NYA yang 1



apa yang mahu dikongsi adalah mengenai arah kiblat
mengikut arah kiblatkah kita menyembah Allah
atau hanya agak-agak dan bentang sejadah
korang yakin arah kiblat korang tepat?
yakni menuju tepat ke Kaabah rumah suci Allah



rasa sangat berguna pada diri aku dan korang semua
aku telah jumpa 1 laman web yang menunjukkan arah kiblat kita
tepat InsyaAllah 99.99% dari satelit menuju terus ke Kaabah

nah aku kongsikan bersama
harap-harap korang mencubanya
mudah-mudahan kita sama-sama memanfaatkannya
 
http://www.qiblalocator.com

jom layan ......



atap merah surauku.... atap biru rumahku syurgaku...lokasi kat PARIS,perak ok 
arah kiblat surau 99% tepat


 tempat slalu ku lepak,rumah sewa ku,tempat tidurku


 rumah sewa aku yang kat kajang... (bila plak aku menyewa disini)


lab aku @ INTEC UiTM seksyen 17... surau Putih yang cantik...tepat 99% arah kiblatnya 

 rumah sewa kak linda juga huda


 rumah sewa illane
(macam nampak kreta viva dia depan umah no plat XXX 7557


rumah mush kat bandar tasek selatan


menarik kan....

ps:// mun sory sebab tak tau umah mun katne
pojie... rumah ko aku confius tapi aku rase macam betul... kalo nak tgk aku sendkan pic or ko cari sendiri.k

selamat mencuba dan selamat beramal AWAK dan kawan-kawan.... (^_*)V

 

Tuesday, October 19, 2010

020

SELL + FISH = SELFISH

tajuk pun korang paham...
jadi macam menjual ikan maksudnya
yang hanya tau pentingkan keuntungan diri sendiri jer
perasaan yang sungguh berkeceramuk hancur luluh hati tengah harini
SANGAT SUPER SUPERB BENCI pada makhluk yang slalu selfish
yakni pentingkan diri walaupun dah mention awal-awal...
benci ok....


sekian....

Monday, October 18, 2010

019

MAIN LUKIS LUKIS


bila baca tajuk atas ni semua pahamkan
teringat zaman kanak-kanak
zaman sekolah rendah
zaman sekolah menengah
subjek pendidikan seni
bila pikir-pikir balik sangat syok main dengan warna
zaman sekola rendah masa darjah 1-3 guna warna kayu
berpapan-papan warna kayu...
naik darjah 4 dah mula reti main warna krayon
ni pon berkotak-kotak dok sental atas kertas lukisan
masa darjah 6 stop kejap... UPSR kot... takde masa bekarya zaman ni

masuk je tingkatan 1 ade peningkatan skit...
main warna air...
campur merah ngan biru
campur kuning ngan biru
so macam-macam warna buleh dapat
sronok nye la zaman tu
last skali sampai tingkatan 3 jer
tingkatan 4 dan 5 main lukisan lain plak
lukis-lukis sudut dimensi
dah takde dah warna-warna ni

begitu juga zaman matriks
warna pokok atau dikenali klorofil je aku main
juga warna merah.... darah aku dan tikus kecik
sadis betul aku bunuh binatang kecik comel tu
trima kasih tikus comel
kalo tak idak la aku reti bab biology si tikus
rupa-rupanya sama dengan manusia gak

masuk zaman universiti
aku main balik dengan warna
yaaa warna dye textile
ari-ari aku main dengan warna
merah,ungu,kuning,hijau,biru semua ada
haha slonok... tapi aku takde la melukis dah

semalam tme boring-boring
aku chating guna YM
aku pernah tengok mun main lukis-lukis dengan kawan die
so aku apply aplikasi benda lukisan tu
ni la hasilnya
hasil karya aku dan dot dot dot....
hehe
nama rahsia la eh
nanti ramai paparazi kejar
sebab lukisan kami santekkkkkkkkkk.......
hehe
tengok la lukisan muda remaja kami...
lukisan gune teknologi cyber...
xde dah warna kayu warna krayon juga air...

saksikanlah lukisan terulung diabad ini...
hahaha
jeng jeng jeng


cantik kan (puji la diri sendiri,xde orang nak pujikan..hehe)

Wednesday, October 13, 2010

018

NIECE


new born NUR RUSYDIENA BT MOHD FIRDAUS

before and after...

Alhamdulillah sudah berada bersama dikampung halaman


sebelum dibedah

Selepas dibedah




selamat berada di rumah





and his brother

MOHD RIFDI B MOHD FIRDAUS 1 years old



video


comel sangat..............................

Monday, October 11, 2010

017

AMARANth

Amaran dari kerajaan Malaysia
dilarang merokok
kerana merokok bahayakan kesihatan daku
sebab tu rokok naik harga 10 ringgit malaysia
supaya duit pembelian boleh buat tabung mangsa kezaliman asap rokok
haha isap la benda lain buleh diisap...
ekzos moto ker... tukar selera plak kan..
buleh cuci skit asap berjelaga tu...

ececececece....
ala-ala environmentalist pulak aku kan (perasan benor)

ni aku nak bagi amaran kat korang dan dekat diriku sendiri ya

buat kerja jangan malas-malas ok
jangan main facebook aje
ni dah bulan sepuluh yer
dah separuh bulan dah
raya dah habis
takde alasan banyak open sana open sini... opsss open house ok
so balik buat kerja yang banyak tergendala
bakar lemak-lemak kesayangan kita

semua dah comel ala-ala tembam kat situ sini sana kan kan
baju dah ketat yer...(penat diet sebulan...hehe)


dah aku tau korang kate aku melalut
nah aku lampirkan graf menarik aku hari ni buat tatapan cucu cucu sekalian

AMARAN
sila tengok puas-puas
sebab nanti tak boleh tido malam
asik terbayang-bayang jer kan


ni la graf baru dapat siang tadi...
nama warna dia AMARANTH
warna sama dengan warna tulis tu

mmm ape lagi nak melalut lagi ni yer
mmmm malas la nak melalut lagi (sengal)
so selamat beramal.... jangan malas-malas en apis oiii
jumpa lagi dengan graf baru esok....insyaAllah
alhamdulillah ler arini yer...

zasssssssssssss

Sunday, October 10, 2010

016

SUNSET YELLOW


Arini Ahad bangun pagi dalam pukul 10
teruk betul aku ... ish-ish anak bujang sorang ni
matahari dah naik dah
SUN warna YELLOW xsempat tatap
eh mane ilang nyer SET....
hehehe
korang abaikan je la dulu

ni nak crita
elok pukul spuluh pagi
trus ngadap laptop
bukak email ape patut
tambah lagi dengan facebook
hmmm komen sane sini
memang tak insaf-insaf aku main facebook

tetiba ade minah bernama illane ni
"woi !! jom pegi lab.aku nak pegi dah ni.tinggal nak pakai tudung jer lagi"
hampeh la budak ni aku cakap dalam hati
aku dah la masih dikayangan lagi
blom berak mandi semua
die terjah aku trus

"ha jap-jap aku blom mandi lagi... baru jer bangun.tunggu aku yer. nak mandi jap"
 dah setle berak mandi semua
aku trus pegi umah die..
kemudian ke lab...

rupa-rupanya dia ajak pegi lab sebab nak marking paper anak-anak buah dia
maklum la dah jadi cikgu jap...

aku pegi lab ade tujuan jugak
nak buat calibration dye yang baru sampai tu
aku pun mulakan buat dilution setelah bulb aku kembali ke pengkalan.. hehe
(sila baca entry 014)

sedang aku menimbang dye dekat penimbang cantek tu
cik Mun datang... dalam keadaan tak sihat.. demam or hingus meleleh-leleh datang pegi lab
cari panadol.... erkk pelik betul dia...
aku suruh dia cari dalam first aid
nasib la ade...
kemudian ade terkeluar ayat dari cik Mun
"illane, dia ada kat luar..." mungkin 2 kali bunyi dB tu kat telinga ni
hehe aku tak tau la sape dia tu... hanya cik mun je yang tau dengan illane
insyaAllah mungkin ke Bukit Cerakah... atas cadangan...


sape mun...sape??? baru tergerak ati nak tanye.... (cabuttttttttttttttttt)
p/s nanti leh send dalam inbox apis.k


sambung cerita dilution dye
tgh aku mem'pipette'kan dye
ade la laki-laki masuk lab
muncul kat belakang aku memberi salam
bunyi macam suara pak guard
rupa-rupanya kasim

aku senyum trus setlekan dilution sampai abis

illane plak g tgk GP kat sepang...hampeh
then bermula la episod kasim tak henti cakap
tanye macam-macam
cerita macam-macam
haha... not bad

semenjak aku berkenalan dengan kasim
aku dah tak segan bercakap BI broken
gila hentam karumo
asal die paham
aku pun paham ape dia cakap
as long as aku boleh improve BI aku yang hampeh ni

dalam pukul 2 setengah
dah penat kasim cakap
die pun balik hostel
aku sambung wat calibration
maka UV-Vis yang aku sayang jadi teman

alhamdulillah aku dapat setlekan 1 warna harini
nama dye tu SUNSET YELLOW...
tak heran la tak dapat tengok matahari naik kan
tengok warna ni pon dah macam matahari yang cantik tu
hehe

nah syukur dapat R square dapat 0.999
seperti dlm rajah dibawah
Amin...

besok buat calibration warna lain pulak
insyaAllah kene dapatkan graf macam ni ....

Saturday, October 9, 2010

015

SYURGA- QURAN KARIM

Ruangan sejenak menginsafi diri..
andai tinta kucurahi, ilmu ku kongsi
andai madah itu berkata, al-Quran ku bicara
andai buku ku junjung, kalam Allah ku julang

Sahabat... moga kita tergolong dalam golongan yang bertakwa dan di pilih Allah swt ke syurga... Amin

hidup tetap 2....
mati tetap 1....
anda faham bukan....

so mari kita fikir sejenak keindahan syurga.....

"Perumpamaan syurga yang dijanjikan kepada orang-orang yang takwa ialah (seperti taman); mengalir sungai-sungai di dalamnya; buahnya tak henti-henti sedang naungannya (demikian pula). Itulah tempat kesudahan bagi orang-orang yang bertakwa, sedang tempat kesudahan bagi orang-orang kafir ialah neraka." (Surah Ar-Ra'd; 35)

"Kedua syurga itu mempunyai pohon-pohonan dan buah-buahan." (Surah Ar-Rahman; 48)

"Di dalam kedua syurga itu ada dua buah mata air yang mengalir." (Surah Ar-Rahman; 50)

"Di dalam kedua syurga itu terdapat segala macam buah-buahan yang berpasangan." (Surah Ar-Rahman; 52)

"Mereka bertelekan di atas permadani yang sebelah dalamnya dari sutera. Dan buah-buahan di kedua syurga itu dapat (dipetik) dari dekat." (Surah Ar-Rahman; 54)

"Di dalam syurga itu ada bidadari-bidadari yang sopan menundukkan pandangannya, tidak pernah disentuh oleh manusia sebelum mereka (penghuni-penghuni syurga yang menjadi suami mereka), dan tidak pula oleh jin." (Surah Ar-Rahman; 56)

"Di dalam kedua syurga itu ada dua buah mata air yang memancar." (Surah Ar-Rahman; 66)

"Di dalam syurga itu ada bidadari-bidadari yang baik-baik lagi cantik-cantik." (Surah Ar-Rahman; 70)

"Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal-amal soleh, bagi mereka syurga-syurga yang penuh kenikmatan..." (Surah Luqman, 8)

"Dan dimasukkanlah orang-orang yang beriman dan beramal soleh ke dalam syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya dengan izin Tuhan mereka. Ucapan penghormatan mereka dalam syurga itu ialah "salam"" (Surah Ibrahim; 23)

"Mereka tidak mendengar perkataan yang tak berguna di dalam syurga, kecuali ucapan salam. Bagi mereka rezeki di syurga itu tiap-tiap pagi dan petang." (Surah Maryam; 62)

"Berlumba-lumbalah kamu kepada (mendapatkan) ampunan dari Tuhanmu dan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang beriman kepada Allah dan rasul-rasul-Nya. Itulah kurnia Allah, diberikan-Nya kepada siapa yang dikehendaki-Nya. Dan Allah mempunyai kurnia yang besar." (Surah Al-Hadid; 21)

"Di syurga itu mereka memperoleh buah-buahan dan memperoleh apa yang mereka minta." (Surah Yasin; 57)

"(Bagi mereka) syurga 'Adn mereka masuk ke dalamnya, di dalamnya mereka diberi perhiasan dengan gelang-gelang dari emas, dan dengan mutiara, dan pakaian mereka didalamnya adalah sutera." (Surah Fathir; 33)

"....Syurga itu sebaik-baik tempat menetap dan tempat kediaman." (Surah Al-Furqan; 76)

Thursday, October 7, 2010

014

25 TAHUN BERHARI RAYA....


Tajuk entry hari ni berhari raya
Alhamdulillah setelah umur 25 tahun
aku dapat realisasikan
yer aku berpuasa penuh
*eh selama ni aku tak puasa penuh ker?

yer aku tak pernah puasa penuh
selama ni memang aku tak puasa penuh
jangan melatah yer akak-akak,abang-abang,adik-adik
sejak 25 tahun hidup dimuka bumi ni
aku selalu miss berpuasa...
maklum la aku takde kudrat yang power macam orang lain..
begitulah saban tahun

dan akhirnya detik manis tu muncul juga setelah 25 tahun
aku berjaya beb...
26 syawal dah arini
aku sungguh terharu
ada 4-5 hari lagi raya
yer aku dah beraya dengan jayanya berhari raya

korang mesti negative kat aku
huhu sedihnya...
tergamak aku tak puasa kan...
ape nak jadi la ko ni apis oiii
dahh berjanggut pun tak puasa

pada akak-akak,abang-abang dan adik-adik
sini aku mahu cerita..
hari ni aku beraya untuk kali keDUA
buat PERTAMA kali nya dalam sejarah...

tak paham lagi????

pada yang masih blur aku menegaskan disini
aku tak pernah puasa penuh dibulan SYAWAL
bukan di bulan RAMADHAN yer... ingat tu


alhamdulillah, 6 hari dibulan SYAWAL dapat diisi dengan puasa
so,korang dah paham yer...
berulangkali aku tegaskan disini
aku puasa penuh dibulan RAMADHAN tapi selalu tak berpuasa penuh di bulan SYAWAL
yahooooo puasa 6 complete....

jadi, disini aku menegaskan nak DUIT RAYA dari korang semua
KUIH RAYA...walaupun tinggal seredak...
kasi sama aku...okeyhhhh...


*pojie... kak linda... mun.... jangan nak lari yer kalo dah baca...
ku tuntut walaupun abis syawal..sekian


dah nak sambung ngan UV-VIS kesayangan ku...
jumpa lagi nanti..... zassssssssss

Tuesday, October 5, 2010

013

DILUBUK HATI SENTAP......

Semalam aku datang ke lab dengan semangat waja... (MACAM BESI WAJA)
aku mulakan kerja aku membasuh bekas... orang putih panggil conical flask...
aku mula panaskan *warm up UV-VIS kesayangan aku... ( adik UV ni slalu wat ragam kalo x warmup)

tot tet tot tet sampai la hari ni

aku sediakan bahan-bahan perencah nak buat air warna warni aku (dye aka warna textile okeh)
aku mulakan dengan membaca Bismillahirahmanirrahim....jauhkan aku dari syaitonirrajim (ala-ala pojie punyer ayat)

aku timbang semua bagai agar warna-warna berkenaan nampak cun cantik pada pandangan mata dan kiraan saintifiknyer...
lepas tu aku mulakan kiraan untuk mendilutekan warna-warna yang cun melecun tu... (ada warna macam warna oren skit...) *dilute maknanya mencairkan yer puan-puan

untuk pengetahuan lanjut,boleh hubungi cik Mun... tempat luahan hati harini...
Illane ngan Kiah buleh plak pegi tonton wayang...>>>> tabiat dan keterujaan wayang kembali menyengat....

dalam masa aku gunakan UV-VIS tu, air aircond buleh pulak menitis dengan jayanya disebelah ni
aku seperti diajar nenek-nenek dulu kala
gunakan baldi supaya menadah air atapyang bocor... (aku aplikasikan la air aircond yang menitik dengan baldi kuning dalam lab ni)
maybe bila agung datang lab ni baru setle masalah ni kot....

sambung kerja tadi
selepas mengira-ngira seperti seorang saintis
aku mengukir senyuman sampai ke cuping telinga..
tengah semangat katakan...
dan masuklah fasa era baru....


jeng jeng jeng

aku bukak segala kabinet,tempat menyorok barang-barang yang disorok
tempat-tempat makhluk asing...
tempat yang buleh dilihat,juga tak buleh dilihat...
aku sungguh keciwa...weh aku keciwa weh
barang yang aku cari tak jumpa....
ko tau tak aku sungguh bersemangat waja mengalahkan BESI WAJA ULTRAMEN TARO
akhirnya dinosor makhluk asing berjaya mengecewakan juga mengalahkan hati waja aku
ko tau ape dia?????
ya benda ni la yang hilang di lab aku....



perhatikan betul-betul yer kawan (sorry gamba kabur...ciluk dari google)
nanti korang tak kenal plak
benda ni digunakan untuk sedut air warnaku supaya boleh didilutekan
nama dia penyedut pipette...
yang benda merah tu la....
ade hamba Allah dah ciluk hartaku....woooo sedey woooo
sabar lah apis oiiiiii....


warghhhhhh sedey giler kerja aku dibantutkan
nasib la ade cik Mun yang sedia jadi peneman....pententeram jiwa
"owh sabar apis sabar" > mekasih yer mun
tapi hatiku pergi membawa lara
dalam hati tangis ku membawa pergi
dub dub dub dub jantung bunyi yer
hinggalah aku macam robot mengelamun menaip belog ni
panjang mane aku pon tak kira dah
kalau bahasa melayu karangan sinopsis tak boleh lebih 100 patah kata
belog ni dah berapa kata dah... walau mulut ku tak terkata-kata (sambil tengok mun tengah teguk air) sedapnyer air.... slurpppppp

ape nak dikata...aku terpaksa postpone kerja lab aku
satu lagi titik koma dalam penyiasatan ala-ala CSI aku keatas warna dan hasil ciptaan aku
macam nak baling BOOOOOMMMM jer perasaan ku dikala ini ( mentang-mentang la pro cite perang)

kepada encik POJIE,MARLINDA MUSA,NURUL HUDA
sila bawa saguhati untuk tenangkan jiwaku ini dari terengganu yer...

satu lagi keje menunggu aku...
alihkan almari kabinet dari bilik kak jue bersama mun keluar
MUN sila gagahkan diri...

bersua balik yer nanti... zassssssss

Friday, October 1, 2010

012

TIBA AKHIRNYA

Alhamdulliah
new dye arrive
setelah 2 bulan menunggu
akhirnya sampai sudah dye yang aku pesan
thanks to Nurul Huda Awang Baharu
next week aku boleh mulakan kembali perjuangan
hati dah mula gembira
thanks everyone yang tak jemu-jemu mendoakan untuk aku
ya.... perjuangan belum selesai..
perjuang telah bermula..

011

DALAM HATI SIAPA YANG TAHU..... 2

Sudah selamat menjalani pembedahan khamis lalu
1//3 paru-paru kanan Nur Rusydiena dibuang
sekecil molek mula menunjukkan perkembangan positive
paru-paru mula mengembang dengan sendiri
tidak lagi perlukan bantuan tiub oksigen terus ke paru-paru Isnin lalu
hanya memerlukan oksigen melalui hidung sahaja
morfin tak perlu disuntik ke rusuk kanan
alhamdulillah segala pujian bagi Allah...

Thursday, September 23, 2010

010

DALAM HATI SIAPA YANG TAHU

aku, keluarga dan kakak
kakak aku baru jer lahirkan anak dia yang kedua
sebelum lahirkan anak, sebulan sebelum tu ada effect pada anak dia
sejenis kantong air ada dalam badan baby dia
mulanya kakak aku sakit perut macam mau beranak
check kat hospital tetiba jantung baby xdapat dengar
bila scan,air dalam perut kakak aku banyak
air dalam badan baby plak makin banyak
effect air tu tolak peparu baby sampai jantung dia tertekan
kemudian kakak aku ngan baby kene sedut air masa dalam kandungan lagi
tebuk perut kakak aku..juga tebuk paru-paru baby tu
dlm paru-paru baby jer ada 60 ml air...banyak kan?
time tu aku tengah ambil sample sayur kak linda kat Cameron Highlands

Isnin(20092010)
baby girl dilahirkan melalui pembedahan..alhamdulillah selamat lahirkan....
seperti diduga baby sakit
peparu kanan dia rosak
jantung dia abnormal
mood: tak brape best
feeling: sangat sedih
baby dimasukkan ke ICU hospital besar ipoh

Selasa (21092010)
menantikan baby supaya stabil...
wayar2,segala macam tiub dipasang

Rabu (22092010)
8 malam
baby dimasukkan ker CT scan
mahu lihat paru-paru dia
keputusan menunjukkan 3/4 paru-paru kanan baby rosak dan perlu dibuang
jika tinggal 1/4 sahaja paru-paru mungkin ada selamatnya
tapi jika semua paru-paru kanan dibuang, ini dia risiko

jangkitan kuman,bleeding,baby sukar bertahan,salur pernafasan bermasalah

Khamis (23092010)
baby akan dibedah
feeling : pasrah penuh debaran
mood: tak tenteram tapi sentiasa rilex depan orang lain..(its me)
aku: dari jauh tunggu deringan phone... sabar dan doa

"Ya Allah,jika hidup itu lebih baik maka panjangkanlah usia baby berkenaan.. dan jika mati itu yang terbaik,maka ambil sahaja anak saudaraku ini dengan penuh kasih sayang ,mudah-mudahan dia menanti di pintu syurga..insyaAllah"


Alangkah indah jika dapat mengucup bayi
apatah lagi memilikinya
namun sayu bila hal jadi begini
itulah ujian dari Allah untuk kita renungkan
hikmah yang terbesar buat kami
sayangilah keluarga anda sementara dia masih hidup
moga Allah memberkati semuanya.InsyaAllah

Esok kita nantikan......dalam hati siapa yang tahu
Standby mood...

Thursday, September 16, 2010

009

AKU FIKIR, AKU DIAM, AKU TINTAPENAKAN...

mood menulis macam kurang
tapi aku nak menulis
harini aku tak semena-mena dapat dua idea
datang dari langit mane ntah
tetiba dapat dua ungkapan baru
mungkin aku belaja pasal environment
tup-tup aku jadi macam Karam Singh Walia
duk merapu dapat perumpamaan yang hebat-hebat gitu
seangkatan dengan dia dah aku ni

ni perumpaan baru aku dapat
ni semua gara-gara aku sembang ngan cik efi

yang pertama:
"azam tanpa usaha ibarat menyalakan api pada dapur yang tiada gas"

nak kata gila tapi bila pikir balik ada betulnya... > maksudnya.... hari-hari azam yang sama...tapi tiada tindakan dan hasil ...... >>> sedikit sebanyak ayat dari efi..maka terhasil la perumpamaan diatas.

yang kedua:
"menulis tanpa dakwat umpama menconteng arang diatas kertas hitam"
ni gara-gara mahu menulis thesis tanpa bahan>> tinggal segala journal dlm lab....(ditujukan khas untuk diri sendiri) selepas efi mempelawa menulis thesis..

well done apis


>>>kembali pada mood biasa

hari makin lama semakin tua
aku tersentak
3 bulan yakni 3 bulan yang tinggal untuk tahun ni
apa yang aku lakukan dlm 3 bulan terdahulu
umpama tiada apa-apa
kosong....
segalanya kosong untuk aku...
bukan aku pinta...
bukan aku mahu
bukan aku sengaja
bukan aku mengada-ngada
bukan aku duduk diam saja
aku tunggu dan terus tunggu
nah hampir 2 bulan aku tunggu pembelian barang aku
nah puasa sudah tamat...
nah raya sudah menjelma
nah cuti sudah tamat
nah kembali ke alam fitrah
nah keputusannya sama saja
aku sama saja...
aku ada azam
aku ada cita-cita
aku mahu 1 tahun lebih sahaja
nah AZAM itu ada makna
kau tahu apa itu AZAM
nah aku pamirkan Abdul hafiZ Abd Malek
hey AZAM itu nama aku

barang,bila mahu sampai
sampai bila mahu kemari
aku kosong
aku mahu 1 pogress membanggakan

sahabat
aku tadah tangan
kamu sama-sama tadah tangan juga
mari
aku bacakan dan kamu tolong aminkan
bolehkan

sahabat
tadah tangan ya
sekarang....
seperti ini kamu tadahkan
ya begini...















aminkan doa aku ini
mari aku bacakan

Ya Allah,dengan namaMu yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani
kami tadahkan tangan memohon keampun kepadaMu yaAllah
mudah-mudahan kami kekal dalam agamaMu
moga dipermudahkan urusan kami
dan dimakbulkan segala permintaan kami
melainkan ia memudaratkan kami dan agamaMu yaAllah
mudah-mudahan kami tergolong dalam orang-orang yang beriman
juga tetapkanlah iman kami yaAllah
Ya Allah... mudah-mudahan jihad kami tepat pada waktunya
mudah-mudahan pengajian kami tamat sesingkat yang mungkin
dan pasti dengan kejayaan yang membanggakan untuk kami dan kaum keluarga
janganlah kamu lewatkan dan janganlah Kamu bebankan keatas kami
seandainya kami tidak termampu menanggungnya
berikanlah kecemerlangan yang jitu buat kami..
kemenangan abadi dan hakiki demi agamaMu yaAllah
Kamulah yang Maha Memakbulkan segalanya
tidak lain dan tidak bukan...
ampunkan segala dosa kami,kedua ibu bapa kami dan umat-umat islam didunia ini
selamatkan bumi palestin dari yahudi lakanatullah
selamat bumi iraq dan satukan negara-negara Arab yaAllah
satukan negara-negara Islam
selawat dan salam keatas Nabi junjungan kami Muhammad pensuruh Allah
amin-amin ya rabbal al amin.


insyaAllah moga doa dan bantuan kalian
kita mencapai kejayaan ini

SALAM EID MUBARAK...
salam




Wednesday, September 1, 2010

008

KEWAJIPAN YANG WAJIB

tadi aku keluar lab dalam pukul 6.00 petang
aku lapar.... aku singgah la kat pasar Ramadhan depan tu
ala dekat seksyen 17 yang ada hentian bas tu
aku bedal jer nak beli ape tadi
tup2 beli air soya panas + nasi ayam tomato
dah takda modal dah aku nak pikir makan sedap-sedap ni
nak melantak sedap-sedap pegi masak sendiri yer en apis

hah bukak puasa lambat lagi la yob... baru 6.30
ikut nafsu aku ngap terus jer
oooooiiiii!!!!!!!!!!! kruk kriuk...... perut berlagu

lepas tu aku terpikir sahur
apa aku nak masak sahur kang ni...
bedal telur goreng jer la
lauk bujang la konon
bak kata Dr Ahmad ngan Huda
telur masak kicap... >>>> jenis masak malas
tapi sedap oiiii
aku singgah kedai beli telur 10 biji pulak
(ala time aku tulis ni pon aku dah rase sedapnyer telur tu walaupun belum masa nak sahur lagi)
haha

opssss lupa pulak topik utama aku tadi
dalam aku menjengkelkan mata aku mencari menu
aku nampak sang kelibat yang ini
















(gamba ni aku sental kat google image..maklum la takde kamera)

korang tau ape benda ni?????
kalo korang pempuan aku maafkan la kan
confirm apak+ayah+atok+abang+adik lelaki+husband korang yang setlekan
kalo laki-laki yang tak tau ape benda ni...
confirm korang tak baligh lagi...
weiiii wajib wei benda ni dalam bulan Ramadhan
kalo tak sesia je pahala puasa kita tergantung kat langit nun
tak ternaik la pahala kita
ni la namanya menunaikan ZAKAT FITRAH
sape-sape yang tak pernah tunaikan bertaubat la korang
sebab benda ni dituntut
"tunaikanlah solat dan zakat"
ha ingat tu wahai aku dan korang semua
peringatan bagi aku dan semua











bantulah orang-orang yang layak menerima zakat...
selain meningkatkan ekonomi umat Islam

tetiba sedih aku tengok gamba ni


ps:// aku pon lom setlekan lagi..yg paling afdhal dilewatkan sehingga sebelum sembahyang raya.. itupun kalau korang hebat nak bayar last minit... SELANGOR n PERAK tahun ni RM 7 yer... negeri lain aku tak tahu termasuk la wilayah Labuan..opss..hehehe...(abis la aku kene bahan dengan kak linda)

Tuesday, August 31, 2010

007

ASTRO

arini Hari Merdeka
53 tahun negara Merdeka
tapi apa pengertian Merdeka?
otak benak aku terkeriuk memikirkan

petang tadi aku sakit kepala
dah la selesema, hujan...
tambah pula piring astro rumah ni tuan dia ambil balik
benci gila rasa hati
kenapa perlu ada rasa dengki
hai tuan rumah,bukakanlah pintu hati kamu
sedih aku lihat astro tanpa piring
ada sesape yang ada piring astro yang tak digunakan tak?



kasi la kat aku weh...
malas dah nak pikir banyak masalah rumah aku ni
naik serabut jer
pleaseeeeeeeeeeeeeeeeee

atau korang carikan aku yang ni
mesti power gile
besar punyerrrrrrrrrrrrrr
hahahahahha


006

MERDEKA + LAILATULQADAR

tadi aku sibuk leka 'berchating' dengan sepupu aku>>Zainun Nadhirah
banyak benda aku borakkan..
dulu aku tak berapa rapat sangat dengan diorang
mungkin sebab family pakcik aku, anak-anak dia ramai perempuan
aku cuma rapat dengan pakcik aku je.. nama dia Abdul Nasir Alang Endut (ANAE)
adakah faktor malu masa dulu-dulu
atau aku dah ada 'confident level' lebih dari dulu
atau diorang pun malu dengan aku...
ahhh lupakan saje...
janji aku dan sedara mara tak putus hubungan...
bestkan...


dalam pukul 11.58 pm (jam laptop) sepupu aku gembira...
yey dah Merdeka... boleh tengok bunga api
direct dari KLCC
owhhhh aku cakap lagi 2 minit...
sebab jauh dari Shah Alam..jadi tak nampak la KLCC dari sini
jadi aku cadang tengok bunga api dari rumah
orang Shah Alam sambut Merdeka dekat ICT
pukul 12 malam...meletup la bunga api kat udara
bukan main cantik lagi
ala-ala dlm gamba ni


tapi tahun ni aku tak nampak orang kibar bendera Malaysia banyak-banyak
mungkin semangat Ramadhan dan semangat raya mengatasi segala-galanya
31 Ogos 2010 jatuhnya puasa yang ke-20
tiba masa malam lailatulqadar menjelma
sambil kita kibarkan bendera Malaysia


jangan lupa kita tadahkan tangan
mohon agar ditemukan malam lailatulqadar
agar kita mendapat syafaat pada bulan segala bulan ini
insyaAllah



Monday, August 30, 2010

005

Jangan Kahwini Wanita Ini



Dicatat oleh Imam Al-Ghazali

Jangan engkau kahwini wanita yang enam iaitu wanita yang Ananah, yang Mananah, dan yang Hananah, dan jangan engkau kahwini yang Hadaqah, yang Baraqah dan yang Syadaqah."

Wanita Ananah :
Banyak mengeluh & mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit atau buat-buat sakit.

Wanita Mananah :
Suka membangkit-bangkit terhadap suami. Wanita ini sering menyatakan, "Aku membuat itu keranamu."

Wanita Hananah :
Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.

Wanita Hadaqah :
Melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya.

Wanita Baraqah :
Ada 2 makna, pertama yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya, kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkan bahagiannya.

Wanita Syadaqah:
Banyak cakap tidak menentu lagi bising.

Friday, August 27, 2010

004

TERUJA

KeAgungan dan Kebesaran Allah menciptakan
kerdilnya aku disisi Allah
dan begitu teruja aku pada penciptaanNya
tiada tuhan yang disembah melainkan Allah
dan Nabi Muhammad itu pesuruh Allah

begitulah terujanya aku melihat makhluk Allah ini


besar bukan
inilah gonggok hutan...
masa aku melawat Taman Negara Pahang
Maha Suci Allah yang Menciptakan

tetiba aku teringat satu lagu dari Maher Zain
tentang kejadian alam
supaya kita buka mata
melihat kebesaran Allah
dengarkan lagu ini
moga kita dapat mendekatkan diri kita pada Maha Pencipta
InsyaAllah




video

Tuesday, August 24, 2010

003

hari ni ramadhan yang ke 14...
aku baru balik dari sampling di Cameron Highlands
ambil pokok kubis dan tanah untuk kajian
korang tau tak macam mana pokok kubis
haa ni nak tunjuk.....macam ni la pokok kubis tu..


balik dari sampling aku fikir mau masak aje di rumah
jadi aku pergi beli ikan keli 2 ekor
nak digoreng aje....nampak macam sedapkan....

dan aku ulamkan dengan sayur yang aku beli kat Cameron Highlands tadi
nak tau sayur ape????
ni la sayurnye...sayur cendawan tiram masak sup...
perghhhhhh sedap wewwwww.... terliur aku


dan tak lupa kena la masak nasi putih dan secawan air
(gambar nasi dan air korang bayangkan aje..ok..hehe)

Monday, August 23, 2010

002

Sejarah TINTAKACAPENAKU

Sebenarnya masa mula-mula aku buat blog ni...
aku terpikat pada blog kawan-kawan aku...
aku fikir apa tajuk best nak hasilkan laman blog aku..
masa tu aku mula la terfikir orang zaman dulu tulis diari guna pen,dakwat,kertas...
macam mana aku nak linkkan penggunaan 3 benda atas tu masa sekarang ni...
lepas tu aku tengok laptop,tulisan yg aku tulis..tapi takde pen...

dan aku mula terbayang benda ni

dakwat dulu-dulu orang panggil tinta

dulu orang tulis atas kertas,sekarang atas kaca..(laptop)

dulu guna pen... kira nak bestkan ayat,aku guna pakai perkataan pena


maka terhasil satu karya asli bernama TINTAKACAPENAKU
aku suka sangat sebut perkataan ni sebab nampak macam klasik
tu je yang bermain dalam otak yang ntah tetiba jadi puitis ni..haha
yang penting blog aku dah bermula balik... yes TINTAKACAPENAKU

001


Ramadhan 13

22082010
Salam pembuka bicara
Salam Ramadhan..
Entry ni bukan kali pertama bagi aku
aku dh banyak tulis pasal liku-liku hidup aku sebelum ni...
sejak zaman friendster, tagged sampai la facebook dan twitter...
dah banyak... tapi aku rase dah lama tinggalkan....
lama sungguh beb.....

dalam aku leka main facebook...
ada hamba Allah bernama Zulkifli suruh aku aktif balik buat blog
plop... plop.... massage dia keluar...

zul: apis... jom joint blogger..support aku.....
aku: owh dulu ada..lama tak aktif... tak ingat password
zul: yeke..jom la sambil sara hidup...
aku: ok onn....

jadi malam ni aku cari balik la entry aku ni....
bersawang sungguh...
nah aku buat balik blog aku...
seronok dapat santai-santai kepala aku ni...

lelaki macho bernama zulkifli saadon ni la hasut aku suruh buat balik blog.. thanks bro